Originalul dupa care s-a inspirat IKEA cand a creat scaunul POÄNG

Cu siguranta stiti colectia POÄNG a celor de la IKEA. Este una din cele mai de succes colectii de scaune a lor, fiind si una din cele mai longevive. IKEA a lansat colectia POÄNG in 1970 si de atunci au imbogatit-o treptat, adaugand noi culori si texturi. Datorita designului foarte reusit si al calitatii foarte bune, scaunele din colectia POÄNG au devenit o alegere universala pentru cei care au bun-gust, dar buget restrans.

IKEA POÄNG

Ceea ce probabil nu stiti este ca modelul original de scaun, cel dupa care s-au inspirat si designerii IKEA, a fost conceput de catre Alvar Aalto in 1932. Alvar Aalto a fost un arhitect finlandez nascut in 1898. A fost de asemenea designer de obiecte de design interior si mobilier, fiind adesea numit si parintele modernismului in tarile nordice.

Modelul original se numeste Model No. 31 si a reprezentat o schimbare majora in designul scaunelor. Alvar Aalto a incercat initial sa faca modele similare din metal, insa nu a fost multumit de acest material, considerandu-l rece si zgomotos. In perioada respectiva se perfectionase tehnica de indoire a lemnului si de rigidizare a lui prin lipirea mai multor straturi unul peste altul. Acest lucru i-a permis sa conceapa un scaun minimalist si revolutionar, care a starnit multa curiozitate de-a lungul timpului.

Modelul original este mai elegant si simplu, avand niste linii fluente si mai putine elemente de rigidizare vizibile. De observat ca spre deosebire de POÄNG, baza lui este formata doar din cele doua picioare, fara rigidizarea din spate folosita de IKEA.

Intr-unul din articolele trecute v-am prezentat cateva modele celebre de scaune despre care probabil nu stiati ca sunt replici. Subliniez ca in cazul de fata nu vorbim despre o replica, ci despre o sursa de inspiratie. Desi principiul este acelasi, cele doua scaune sunt diferite.

 

Dacă ți-a plăcut, nu ține doar pentru tine! 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *