Cum sa iti alegi un espressor

Cultura cafelei s-a instaurat in Romania destul de puternic. Putem sa ne dam seama de acest lucru dupa multitudinea de cafenele care parca se deschid peste noapte. Cum calitatea cafelei servita in diversele localuri a crescut, consumatorii incep sa fie mai pretentiosi si in ceea ce priveste cafeaua pe care o prepara acasa. Asa ca ibricul sau filtrul incep sa fie inlocuite de espressoare. Dar aici lucrurile se complica, pentru ca atunci cand trebuie alegi un espressor esti bulversat de optiunile pe care le ai. Pentru a iti fi mai usor sa alegi espressorul care ti se potriveste, iti prezint in continuare mai multe detalii despre tipurile de espressoare care exista pe piata.

Pentru inceput, trebuie sa stabilim ca toate espressoarele fac practic acelasi lucru, si anume trec niste vapori de apa sub presiune printr-un „puc” de cafea rasnita. Desi toate fac acelasi lucru, factorii care le diferentiaza sunt:

  1. Temperatura apei (optimul este de 86-92 grade Celsius, in functie de gradul de prajire al cafelei);
  2. Presiunea (optimul este 7-9 BAR, in functie de granulatia cafelei);
  3. Timpul de extractie (optim 25-30 de secunde).

Espressoarele electrice cu boiler

Sunt o categorie pe cale de disparite, intrucat nu sunt foarte performante si de asemenea cam ce faci cu un astfel de aparat poti face si cu un espressor pentru aragaz (Moka Pot).

Apa este adusa la temperatura de fierbere intr-un rezervor etans, creand o presiune a aburului care forteaza migrarea acestuia printr-un strat de cafea fin macinata, urmand ca apoi cafeaua rezultata sa curga in ceasca.

Desi sunt foarte ieftine, espressoarele cu boiler nu sunt recomandate de experti intrucat chiar si cele mai calitative nu reusesc sa produca o presiune mai mare de 1,5 BAR, mult sub cei 9 BAR recomandati. In plus, aceste espressoare fac ca temperatura apei sa fie mai ridicata decat cea recomandata, ducand la un gust amar si niveluri ridicate de aciditate.

Ai aici cateva exemple de astfel de espressoare. Personal, nu iti recomand un astfel de aparat ci mai degraba unul pentru aragaz care va face aceeasi treaba la un pret mult mai mic.

Espressoarele cu pompa de presiune

Un espressor cu pompa de presiune este un produs superior deoarece este echipat cu sisteme separate pentru generarea presiunii necesare si pentru controlul temperaturii apei. Piesa principala care le pune in functiune este o pompa electrica ce poate produce cu usurinta presiunea optima pentru prepararea unui espresso. In functie de nivelul de automatizare si functii suplimentare (prepararea cremei de lapte etc), espressoarele cu pompa de presiune pot fi: semi-automate, automate si super-automate.

Semi-automate (le mai gasesti si cu denumirea de manuale)

Un espressor semi-automat necesita un extra efort din partea operatorului pentru a macina, masura si tampona cafeaua si pentru a controla volumul de apa. Practic, espressorul semi-automat incalzeste apa si o pompeaza. Restul operatiunilor sunt manuale, cu mentiunea ca unele aparate ofera o functie programabila de timp de extractie. Pasionatii le apreciaza si chiar spun ca ele pot scoate in evidenta calitatile unui barista adevarat.

Cateva care merita luate in calcul:

DeLonghi Dedica Style

 Electrolux EEA111

 

Automate

Espressoarele automate necesita mai putina interactiune. Operatorul inca mai trebuie sa macine, sa dozeze si sa tamponeze cafeaua, dar ulterior un senzor intern controleaza volumul de apa si va opri pomparea automat dupa atingerea volumului corect. Espressoarele automate pot include, de asemenea, setari pre-programate pentru extractii mai lungi sau mai scurte sau capacitatea de a programa propriile functii. Cele mai multe espressoare automate vor include o bagheta de abur pentru incalzirea si spumarea laptelui si pot avea o gama larga de functii si setari suplimentare.

Cel mai ieftin astfel de espressor de pe eMag este Studio Casa New Delicia Combi si este de fapt un 2 in 1, pentru ca are si functie de filtru de cafea.

Tot la categoria automate intra si espressoarele pe care le lanseaza diverse branduri si pentru care produc si comercializeaza aproape exclusiv capsule specifice. Cele mai populare in Romania sunt Nespresso, Nescafe Dolce Gusto si Tassimo.

 Super-automate

Acestea vor necesita cel mai mic efort din partea utilizatorului si fac totul automat: macina, dozeaza, extrag, se opresc. Au si functie de auto curatare si necesita atentie ocazionala pentru a umple rezervorul de cafea boabe si pentru a goli rezervorul de cafea folosita.

Aici se gasesc si variante de buget, cum ar fi Krups Espresseria , dar si OZN-uri de peste 20.000 RON, precum Schaerer Coffee Club

 

Intrucat alegerea unui espressor este subiectiva si difera de la consumator la consumator, nu iti pot spune ce tip de aparat sa iti cumperi insa sper ca informatiile de mai sus te vor ajuta sa iei decizia potrivita. Eu unul as exclude din start orice functioneaza cu capsule si as merge pe un semi-automat de la o firma consacrata, cel mai probabil DeLonghi.

Dacă ți-a plăcut, nu ține doar pentru tine! 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *